LAUŠ - Kulturni Centar Jagodina

Kulturni Centar Jagodina>>> Zvanična Internet Prezentacija <<<Mesec: Godina:

 

LAUŠ

 

Lauš je dokumentarno-igrani film, koji se bavi istinitim događajima i fenomenom ličnosti umetnika Žarka Lauševića. Film govori pre svega o jednom zlom vremenu kroz koje smo svi prošli, predstavlja i jednu i drugu stranu i realizovan je uz saosećanje i uz dužno poštovanje prema svim akterima nemilog tragičnog događaja. Kroz igrane delove, naraciju, sećanja kolega, prijatelja i citiranjem određenih delova iz knjige Godina prođe, dan nikad, koju je umetnik napisao za vreme svoje najteže životne etape, predstavlja se težina njegove sudbine. Cilj ovog projekta je da se oslika život jednog glumca blistave karijere, koji je u jeku najvećeg uspeha nestao sa scene kao posledica bahatosti jednog prevrtljivog vremena. Film govori i o pojavi višestranačkog sistema, nacionalizma, šta je značila predstava Sveti Sava u tom periodu, zašto je glavni akter ove priče nosio pištolj sa sobom, o njegovom životu pre i posle tragedije 1993. godine, kada je nakon svađe u lokalu u Podgorici u samoodbrani usmrtio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.
Režija: Branka Bešević Gajić
Scenario: Branka Bešević Gajić
Uloge: Andreja Maričić (Laušević u zatvoru) i Stojan Gajić (zatvorski čuvar)

U filmu učestvuju glumci: Olivera Ježina, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Marko Bačović, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Slobodan Čustić, Irfan Mensur, Petar Božović; reditelji: Miroslav Lekić, Darko Bajić, Dragomir Zupanc, Slavenko Saletović; advokati: Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Vladan Bojić; filmski kritičar: Dejan Dabić, kao i Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.


Arhiva vesti...


Kulturni Centar Jagodina © Agencija Autentik     Ukupno Poseta: 9691       Danas: 35       Juče: 126                 ЋИРИЛИЦА