Selekcija 45. festivala Dani komedije - Kulturni Centar Jagodina

Kulturni Centar Jagodina>>> Zvanična Internet Prezentacija <<<Mesec: Godina:

 

Selekcija 45. festivala Dani komedije

 

Na današnjoj konferenciji za medije povodom 45. festivala Dani komedije, selektorka, Ivana Vujić, rediteljka i redovna profesorka na FDU u Beogradu, saopštila je svoju odluku...

КОМЕДИЈА, НАШ САВРЕМЕНИК

ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ, НАШ ВЕЛИКИ КОМЕДИОГРАФ, ГЛЕДАЈУЋИ ,,КЛАУСТРОФОБИЧНУ КОМЕДИЈУ“ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА, МЕЛАНХОЛИЧНО БИ СЕ ОСМЕХНУО И РАСЕЛОВСКИ ПРИМЕТИО ,,УКОЛИКО ЧИНИМО ДОБРО БЕЗ ОБЗИРА НА ТО ШТО ТАКО НЕ ДОСЕЖЕМО СРЕЋУ, ОНДА И НИЈЕ ВАЖНО ШТО СМО НЕСРЕЋНИ“.
АЛХЕМИЈУ КОМЕДИЈЕ ЧИНИ ЊЕНА ИСЦЕЛИТЕЉСКА МОЋ. У СВЕТУ У КОМЕ ВЛАДАЈУ КАРТЕЛИ ПРОДАВАЦА ОРУЖЈА, ХУМОР ЈЕ ПОСТУПАК КОЈИМ СЕ БОРИ УГРОЖЕНО ЈА, НЕ СУЗЕ. МОНТЕЊ НАМ МУДРО ПОРУЧУЈЕ ,,ЖИВОТ ЈЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ОСЕЋАЈУ - ТРАГЕДИЈА, ЗА ОНЕ КОЈИ МИСЛЕ - КОМЕДИЈА“.
КОМЕДИЈЕ КОЈЕ ЧИНЕ ИЗБОР ОВОГОДИШЊЕ СЕЛЕКЦИЈЕ ФЕСТИВАЛА ПРЕДСТАВНИЦИ СУ СЛОБОДНОГ МИШЉЕЊА И НАДЕ ДА ЋЕ РАЗУМ САВЛАДАТИ СТРАСТИ, АЛИ ДА ГРАЂАНСКА СЛОБОДА ДАНАС НЕЋЕ БИТИ СЛОБОДА ТРЖИШТА.
ИЗМЕЂУ ТРИДЕСЕТ И ДВЕ ПРЕДСТАВЕ КОЈЕ СУ ПРЕГЛЕДАНЕ ТРАГАЛО СЕ ЗА КОМЕДИЈОМ КОЈА ЈЕ НАШ САВРЕМЕНИК, ЗА ХУМОРОМ КАКО ИСИДОРА СЕКУЛИЋ КАЖЕ ,,КОЈИ ЈЕ ФИНА И ПРЕФИНА УМЕТНИЧКА СУШТИНА ПРИ СУПРОТНОМ КРАЈУ, АЛИ НА ИСТОЈ ОСОВИНИ СА ТРАГИКОМ.“
КОМЕДИЈЕ КОЈЕ СУ ИЗАБРАНЕ, ЊИХ СЕДАМ, ПРЕДСТАВЉАЈУ ОНО ШТО НАМ ЈЕ ДАНАС ПРЕКО ПОТРЕБНО, А ТО ЈЕ ОНО НА ШТА НАС ЈЕ УПУЋИВАО ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ - КОМЕДИЈА КОЈА СПАЈА ИСЦЕЛИТЕЉСКУ УЛОГУ ПОЗОРИШТА СА ЊЕГОВОМ ОБРАЗОВНОМ ФУНКЦИЈОМ.
И ЗАТО, ВЕЗУЈМО СВЕТ, НЕ РАСПАРЧАВАЈМО ГА, ХУМОРОМ СЕ БОРИМО ЗА БЕСКОНАЧНУ ЦЕЛОВИТОСТ ЖИВОТА, САГЛЕДАЈМО СЕБЕ У ВРЕМЕНУ ИСКУШЕЊА И ПОСТАНИМО СОПСТВЕНИ САВРЕМЕНИЦИ КОЈИ СЕ НЕ БОЈЕ СОПСТВЕНОГ СТИДА.
1. „РОДОЉУПЦИ“ - ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ - НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ БЕОГРАД, РЕЖИЈА АНДРАШ УРБАН
ПРЕ ВИШЕ ОД 150 ГОДИНА ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ ГРАДИ ОВУ СВОЈУ ТРАГИКОМЕДИЈУ СА ЖЕЉОМ ДА ИСЦЕЛИ АЛИ И ДА ОБРАЗУЈЕ СРПСКИ НАРОД. ЕВО НАС ДАНАС, 210 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ОВОГ ИСТИНСКОГ РОДОЉУБА, ВЕЛИКОГ ПИСЦА И СРПСКОГ ПРОСВЕТИТЕЉА. ЊЕГОВ КОМАД ,,РОДОЉУПЦИ“ ЧИНИ НАМ СЕ КАО ДА ЈЕ ПИСАН САДА. ОВО ВЕСЕЛО ПОЗОРЈЕ ОТКРИВА НАМ НАШУ ТЕГОБНУ НЕПРОМЕНЉИВОСТ И ЕГОИЗАМ. ПРЕДСТАВА ОШТРОГ РЕДИТЕЉСКОГ ПОСТУПКА АНДРАША УРБАНА, СКУПНЕ ИГРЕ АНСАМБЛА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА, ВЕЛИКЕ ЕНЕРГИЈЕ, САВРЕМЕНОГ ПРИСТУПА И РАЗАРАЈУЋЕ И ИСЦЕЉУЈУЋЕ ИСТИНЕ.
2. „ОДУМИРАЊЕ МЕЂЕДА“ БРАНКО ЋОПИЋ, АДАПТАЦИЈА И СОНГОВИ ОЛГА ДИМИТРИЈЕВИЋ, РЕДИТЕЉ НЕМАЊА РАНКОВИЋ - НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ УЖИЦЕ
МАЛО ЈЕ ПОЗНАТО ДА ЈЕ ЋОПИЋ ПИСАО И ДРАМЕ. ПРЕД НАМА ЈЕ ДРАМАТУРШКИ ВРСНА АДАПТАЦИЈА ОЛГЕ ДИМИТРИЈЕВИЋ, ЖИВОПИСНИ ЋОПИЋЕВСКИ ЛИКОВИ, МЕНТАЛИТЕТ ФИЛОЗОФИЈЕ ПАЛАНКЕ КОНСТАНТИНОВИЋА, КОРУМПИРАНОСТ ВЛАСТИ И ПРЕСТУП МЕЂЕДА. СКЛАДНА ИГРА АНСАМБЛА УЖИЧКОГ ПОЗОРИШТА, ТАЧАН РЕДИТЕЉСКИ РУКОПИС, СТВАРА ПРЕДСТАВУ У КОЈОЈ СЕ НАШ САВРЕМЕНИК БРАНКО ЋОПИЋ САСТАЈЕ СА НАШИМ САВРЕМЕНИКОМ АЦОМ ПОПОВИЋЕМ.
3. „ЈЕЛИСАВЕТИНИ ЉУБАВНИ ЈАДИ ЗБОГ МОЛЕРА“ МИЛАН ЈЕЛИЋ, РЕДИТЕЉ МАРКО МИСИРАЧА, КЊАЖЕВСКО СРПСКИ ТЕАТАР КРАГУЈЕВАЦ
ОВАЈ ТЕКСТ ИЗ 70 ДЕСЕТИХ ГОДИНА, РЕДИТЕЉ МАРКО МИСИРАЧА ВЕШТО СМЕШТА У САВРЕМЕНИ СВЕТ РИЈАЛИТИ ШОУ ПРОГРАМА И ЊЕГОВИХ ТАКМИЧАРА И ПОБЕДНИКА. ПИТАЊЕ ИДВИДУАЛНОГ И ЈАВНОГ ИСПИТУЈЕ КРОЗ ТРАГИКОМИЧНИ ЗАПЛЕТ, ВЕОМА ПОСВЕЋЕНА ИГРА ГЛУМАЦА КРАГУЈЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА УВОДИ НАС У РЕЛЕВАТНИ ПОЗОРИШНИ ДОГАЂАЈ.
4. „ПРС`О“, REMI DE VO, РЕДИТЕЉКА ОЉА ЂОРЂЕВИЋ, НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ТОША ЈОВАНОВИЋ ЗРЕЊАНИН
ОВАЈ САВРЕМЕНИ ФРАНЦУСКИ ВОДВИЉ КОЈИ ЈЕ ПРЕВЕДЕН СПЕЦИЈАЛНО ЗА ЗРЕЊАНИНСКО ПОЗОРИШТЕ ПРЕДСТАВЉА ТРАГИКОМИЧНУ ФАРСУ КОЈА ИСТРАЖУЈЕ МЕСТО ПОЈЕДИНЦА У СВЕТУ ЛИБЕРАЛНОГ КАПИТАЛИЗМА, ЉУБАВНЕ ПРЕВАРЕ ПОВЕЗАНЕ СУ СА ДРУШТВЕНИМ ПРЕВАРАМА. ОЉА ЂОРЂЕВИЋ КОЈА ДОСЛЕДНО НЕГУЈЕ КОМЕДИЈУ И КОМИЧНО У СВОЈИМ РЕЖИЈАМА, СА НАДАХНУТИМ АНСАМБЛОМ ЗРЕЊАНИНСКОГ ПОЗОРИШТА ГРАДИ ВОДВИЉ КАО СМИСАО НАШЕГ ЖИВОТА.
5. „КИДАЈ ИЗ МОЈЕ КУХИЊЕ“ - REJ I MAJKL KUNI, РЕДИТЕЉКА АНДРЕА АДА ЛАЗИЋ, ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ
КОМЕДИЈА РЕЈА И МАЈКЛА КУНИЈА У РЕЖИЈИ АНДРЕЕ ЛАЗИЋ И ИЗВОЂЕЊУ АНСАМБЛА ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА ДОНОСИ ТРАВЕСТИРАНУ СТВАРНОСТ У КОЈОЈ СЕ МОЖЕ ДЕКОНСТРУИСАТИ СВАКИ СЕГМЕНТ ДРУШТВА, ПА ЧАК И ИСТИНА. НАДАХНУТА ИГРА АНСАМБЛА, ОШТРИНА ЖАНРА И ВЕРА У ТРАВЕСТИЈУ ОДЛИКЕ СУ ОВЕ КОМЕДИЈЕ.
6. „РАЗБИЈЕНИ КРЧАГ“ HAJNRIH FON KLAJST, РЕДИТЕЉ ИГОР ВУК ТОРБИЦА, ЈУГОСЛОВЕНСКО ДРАМСКО ПОЗОРИШТЕ, БЕОГРАД.
ПИТАЊЕ ПРАВДЕ И ДРУШТВЕНЕ ХИЈЕРАРХИЈЕ КАО И СЛОБОДЕ ГРАЂАНА ИСТРАЖУЈЕ ОВАЈ ИЗВРСНИ КЛАЈСТОВ ТЕКСТ У КОМЕ ИЗУЗЕТНЕ ГЛУМАЧКЕ КРЕАЦИЈЕ ОСТВАРУЈЕ ЧИТАВ АНСАМБЛ. ВРЕДНО РЕДИТЕЉСКО И ГЛУМАЧКО ИСТРАЖИВАЊЕ У ПРОСТОРУ ЖАНРА И ПОЕТИКЕ ИЗВОЂЕЊА ДОВОДИ ДО СУСРЕТА ХАНРИХА КЛАЈСТА И БЕРТОЛТА БРЕХТА.


7. „КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА“ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА, РЕДИТЕЉ ДАРКО БАЈИЋ, ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР, БЕОГРАД
„КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА“ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА ЈЕ ТРАГИКОМЕДИЈА КОЈА ЈЕ НАСТАЛА ПРЕ ТРИДЕСЕТ ГОДИНА, А ДАНАС НАМ СЕ ЧИНИ ДА ЈЕ УПРАВО НАПИСАНА. ОДЛИЧНЕ ГЛУМАЧКЕ КРЕАЦИЈЕ, ТЕКСТ ВЕЛИКЕ КОМЕДИОГРАФСКЕ ДУБИНЕ, ВЕЗА ЖИВОТА И ПОЗОРИШТА У КОМЕ КОВАЧЕВИЋ УСПЕВА ДА ПОЗОРИШТЕ ПОТКАЗУЈЕ ЖИВОТ, ЗАТВАРА КРУГ ОВОГОДИШЊЕГ ФЕСТИВАЛА.

Ivana Vujić


Arhiva vesti...


Kulturni Centar Jagodina © Agencija Autentik     Ukupno Poseta: 9689       Danas: 33       Juče: 126                 ЋИРИЛИЦА